duminică, 28 octombrie 2012

Insula Capri... dolce far niente...

Capri... este o insula foarte mica (aprox 6 km lungime, 2 km latime) situata in Golful Napoli. Cand am ales sa merg in vacanta la Roma, desi destul de departe (aproape 300 km) am zis ca merita sa incerc (macar) o zi pe Coasta Amalfitana si o zi in Capri, locuri pe care imi doream de mult sa le vizitez. Mi-e clar acum, ca se cere si a 2a vacanta in Italia, pe coasta, de data asta fara Roma si pt mai multe zile.
Capri, este intr-adevar o bijuterie, unul din cele mai frumoase locuri in care am ajuns pana acum. N-am petrecut aici decat vreo 8 ore, atat cat sa mi se deschida apetitul si sa-mi doresc sa revin.
Daca ai suficient timp la dispozitie (adica vreo 2 zile zic yo), insula merita explorata pe jos. Descoperi poteci care te duc in locuri de unde poti admira peisaje superbe. Ai variante insa si daca esti mai puturos: funicular, taxi (si inca ce taxi: decapotabil), autobuz (de fapt este un mini-autobuz, foarte caraghios), telescaun... ihi, de toate.
Noi, ca sa ne facem rapid o idee si sa intram in atmosfera insulei, am inceput cu o excurise pe mare in jurul insulei, care dureaza cca 2-3 ore. Dupa ce termini turul asta, iti doresti sa ai suficienti bani cat sa-ti permiti sa inchiriezi o barca si sa te plimbi cu ea cat vrei, pe unde vrei. Printre cele mai frumoase locuri (si sunt multe) pe care ti le vede ochiul cat faci turul: faimoasele stanci Faraglioni, farul de la Punta Carena & Grota Albastra. Grota Albastra (Grotta Azzurra) este principalul obiectiv turistic al insulei: o mica grota care are aprox 60m lungime, cu o intrare ingusta (aprox 1 m deasupra nivelului marii), in care se intra cu barci in care incap 3-4 pers + barcagiu. Trebuie sa te lasi culcat pe spate ca sa intri, altfel, dai cu capu de stanca :). Care e smecheria cu grota asta? Pai este, pt ca apa marii are in grota o culoare extrem de interesanta, un albastru intens, datorită fenomenului de refracţie în apă a luminii solare, care patrunde prin deschidera grotei.
Dupa ce-am terminat cu turul si ne-am rasfatat cu o masa la una din terasele din Marina Grande (portul in care ajungi cu ferry-boat-ul de pe continent si de unde se pleaca in excursia pe mare) am luat-o la pas, pe strazi. Am incercat si bus-ul caraghios, si taxiul decapotabil si telescaunul, am ajuns pana pe Mt. Solaro (598m) de unde se vede panoramic, toata insula, Golful Napoli, Coasta Amlfitana, ne-am oprit la Villa San Michele & Muzeul Axel Munthe din Anacapri. Axel Munthe este un scriitor Suedez care prin 1875, plimbandu-se prin Anacapri, a descoperit ruinele unei foste capele, peste care, incantat de frumusetea locului, si-a dorit sa construiasca o casa, casa visurilor sale ("My house must be open to the sun, to the wind, and the voice of the sea, just like a Greek temple, and light, light, light everywhere!"). Munthe descrie toata aceasta poveste in "The Story of San Michele" faimoasa lui carte, pe care dupa ce o citesti, cu siguranta iti doresti sa ajungi sa vizitezi Capri.
Cam asta a fost plimbarea noastra prin Capri. Se facuse deja tarziu si trebuia sa plecam. Aveam 300 km de parcurs pana la Roma.. :(

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Holland : I find you just as wonderful, every time

Haarlem Ancient buildings, cobbled streets & winding waterways, the medieval city of Haarlem is one of the most photogenic destin...